vineri, 17 decembrie 2010

Gelozie/Posesivitate


Atunci cand suntem intr-o relatie simtim oarecum nevoia ca partenerul sa fie gelos, fie pentru a ne simti protejati, fie pentru a ne simti in centrul atentiei, fie pentru a ne simti iubiti si astfel avem impresia ca gelozia este o dovada de dragoste.

Si poate ca asta si este. Atunci cand e controlata, gelozia poate fi privita ca acel ceva care condimenteaza relatia. Atunci cand esti gelos esti mai atent la nevoile celuilalt si incerci sa-i starnesti mereu interesul pentru a nu-l pierde in favoarea altor persoane pe care le consideri posibile amenintari.

Dar pe masura ce relatia evolueaza, incepi sa simti ca ai un anumit drept asupra partenerului, ca-ti apartine si astfel gelozia se transforma in posesivitate, care poate distruge respectiva relatie. Aceasta difera in functie de caracterul fiecarui individ, de caracteristicile zodiei, dar mai ales de increderea pe care o ai in partener.

Spre deosebire de gelozie, posesivitatea presupune un grad mai mare de egoism, te face sa ingradesti oarecum libertatea celuilalt, sa-l tii doar pentru tine, departe de prieteni si familie si sa ajungi sa-ti sufoci partenerul cu asa zisa dragoste pe care i-o porti.

Dar oare cum poti sa-ti stapanesti dorinta de a poseda pe cineva?
Care e limita pana la care poate ajunge gelozia fara ca aceasta sa duca la destramarea relatiei?

Mie, personal, oricat de mult l-as iubi si oricata incredere as avea in partener, mi se pare atat de complicat, atat de greu sa pot sa-i ofer libertatea de care are nevoie fara sa simt gustul geloziei...
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu